Fri rådgivning

Ring 0771-184 000

info@enklabegravningsbyran.se

Vanliga frågor

Här nedan hittar du svaren på de vanligaste frågorna om Enkla Begravningsbyrån och hur vi kan hjälpa dig.

Vad är Enkla Begravningsbyrån?
Enkla är Sveriges Begravningsbyråers Förbunds digitala närvaro, här kan du välja mellan fyra olika paket för begravningar likväl som du enkelt kan få kontakt med en av våra 430 lokala byråer. Med sin mångåriga erfarenhet gör de alltid sitt yttersta för att hjälpa dig anordna den begravning som passar bäst för dig eller er.
Hur fungerar en beställning?

När du har valt paket, fyllt i dina uppgifter och skickat in beställningen så händer följande: den närmaste, lämpliga begravningsbyrån tar kontakt med dig för att gå igenom dina val och svara på frågor och funderingar. De finns med som stöd under hela processen och ser till att du får rätt hjälp, oavsett om det handlar om juridiska frågor eller val av musik under ceremonin.

Var finns ni?

Inom SBF finns 430 begravningsbyråer utspridda över hela landet, från landets sydligaste spets till de nordligaste breddgraderna. För att hitta de specifika orter våra byråer finns på kan dtitta på vår karta här.

Vilka är SBF?

SBF är Sveriges Begravningsbyråers Förbund och har sedan starten 1922 agerat för att skapa begravningar och värdiga avslut. SBF har skapat en auktorisationsmodell som alla våra byråer genomgår för att se till att den service de ger och kvalitén på begravningarna alltid håller högsta möjliga standard.

Vad betyder det egentligen att ni är auktoriserade?

Alla medarbetare på en auktoriserad byrå har genomgått SBFs auktorisationsutbildning. Det innebär att man alltid främjar mer än god begravningssed och etik. Alla arbetsuppgifter sköts med största respekt för anhöriga och den avlidne och alla auktoriserade byråer omfattas av de nödvändiga försäkringar som behövs för att hjälpa den som beställt en begravning, oavsett vad som händer. En auktoriserad byrå omfattas exempelvis av SBFs reklamationsfond som uppgår till minst 200.000 kr, för att leva upp till löftet om garantin till rätt hjälp. Mer om auktorisation hittar du här.

Hur gör jag om jag vill ha direktkontakt med en av era byråer?

Via vårt kontaktformulär kan du fylla i dina uppgifter, var du vill att begravningen ska ske, dina tankar och frågor likväl som hur du vill bli kontaktad. Efter det kommer närmaste, lämpliga byrå höra av sig till dig för att ge råd, svara på frågor och hjälpa dig planera begravningen.

Det otänkbara har hänt. Vad gör jag nu?
I Sverige behöver en begravning ske senast en månad efter dödsfallet. Det viktigaste är att samla tankarna, få tid att sörja och vara med nära och kära. Sedan finns det saker som behöver ordnas, själva begravningen ska planeras och juridiska frågor behöver tas hand om, för att underlätta kommer en av våra lokala byråer hjälpa dig med alla frågor och funderingar.
Vilka typer av begravningar erbjuder ni?

Vi har fyra stycken begravningspaket: ”kremation utan ceremoni”, ”ceremoni med urna”, ”enkel med ceremoni” och ”klassisk med ceremoni”. Paketen är anpassade för olika typer av begravningar och önskemål, och dessutom kan de lokala byråerna alltid anpassa paketen ytterligare efter dina önskemål.

Hur gör jag om jag inte bor på orten där jag ska ordna begravningen?

Om du inte bor på orten där begravningen ska ske eller har möjlighet att åka dit innan begravningen kan du enkelt beställa den begravning du önskar här på sidan och få hjälp genom processen av den byrå du samarbetar med. De finns på plats och kan sköta allt från juridik till beställning av blommor och bokning av ceremonilokal.

Hur meddelar jag bäst vänner och anhöriga om det som hänt?

Det vanligaste är att sätta in en dödsannons i lokaltidningen och skicka en inbjudan till själva begravningen. Det är också bra att prata med dem som står nära för att få stöd och hjälp under en svår process. 

Jag skickade en beställning via Enkla men vill ändra saker, går det?

Självklart. När du får direktkontakt med den byrå som ska anordna begravningen kan ni diskutera ändringar och önskemål, så det blir exakt som ni tänkt er.

Hur klär man sig bäst inför en begravning?

Hur formellt man klär sig kan variera men oftast klär man upp sig för att visa respekt, sitt deltagande och förbereda sig själv inför begravningen. Mörka kostymer med svart slips är vanligt för män och mörka klänningar, kjolar och byxor är vanlig klädsel för kvinnor. Mer information kring lämplig klädsel hittar ni här.

Hur tidigt eller sent bör jag komma till begravningen?

Hur lång tid innan en begravning man bör anlända varierar ofta på hur stor eller liten begravningen är. Om det är en mindre sammankomst passar det ofta att anlända ca 20 minuter innan för att hinna hälsa på vänner och anhöriga. Om det däremot är en större sammankomst kan det vara bra att komma tidigare än så för att hinna hälsa på vänner och anhöriga, hänga av sig sina kläder och hitta sin plats i lokalen.

Jag vet inte riktigt var jag ska sitta under själva begravningen?

Närmast anhöriga och släkt brukar sitta bredvid varandra, ofta på höger sida i lokalen. Återstående gäster är vanligtvis fria att placera ut sig själva på övriga platser om inte annat har meddelats; exempelvis kan det ibland finnas bestämda namnplaceringar eller så uppstår andra avvikelser på grund av tradition eller praktiska skäl.

Hur visar jag bäst mitt stöd i en svår tid?

Förutom att finnas där som person för de anhöriga och stötta dem emotionellt eller hjälpa till med annat som behöver fixas kan man skicka kondoleansblommor eller kort. De skickas ofta hem till den anhörige innan begravningen. Mer om kondoleansblommor hittar du här.

Vilka gåvor eller blommor kan vara passande att ge?

Det är vanligt att man arrangerar med en blomsterkrans eller bukett som man lämnar vid kistan, tillsammans med en hälsning som kan skrivas på ett band eller kort. Förutom ett blomsterarrangemang finns det ibland möjlighet att skänka pengar till ett välgörande ändamål som de avlidne valt, som ett sätt att hedra denne på.

Jag har små barn, kan jag ta med dem?

Barn hanterar ofta ett dödsfall i sin omgivning annorlunda än vuxna gör. Det är bra att berätta för barn om vad som hänt på ett pedagogiskt sätt, involvera dem i det som skett och att ge dem utrymme för att sörja en person som gått bort, på sitt eget sätt. Om man tar med små barn på en begravning kan det vara bra att komma i god tid, berätta vad som kommer hända under själva begravningen och låta dem bekanta sig med lokalen innan.

Erbjuder ni juridisk hjälp?

Ja, det gör vi. Våra byråer har mångårig erfarenhet av att sköta juridiska ärenden och kan hjälpa dig eller er med saker som samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev, testamente, bouppteckning och arvskifte i samband med anhörigs dödsfall. När du fått kontakt med en av våra lokala byråer kan de hjälpa er i varje steg på vägen. Du kan också söka vår systersida Juridikpoolen och göra dina ärenden online eller boka besök hos en auktoriserad boutredare. 

Hur gör jag om jag vill sätta mig ned med en begravningsrepresentant och få hjälp?

När du fått kontakt med en av våra byråer kan du boka in en tid för att få personlig hjälp med det du behöver. Dessutom kan du prata med en representant som kan hjälpa dig på telefon.

Begravning med urna istället för kista i kyrkan. Hur fungerar det?

I det fall omhändertas den avlidne som vanligt av begravningsbyrån, kläs och läggs i kistan. Kistan transporteras till krematoriet och askan läggs i en urna. Sedan kan man ha ceremoni med urna i kyrka, kapell, i hemmet eller utomhus

Hur kan en begravning bli miljövänlig?

Det bästa sättet är att välja naturliga material som trä istället för spånskiva i kistan. Det finns även kistor av biokomposit tillverkad av svensk skogsråvara. Urnor finns i trä eller nedbrytbar biomassa. Använd gärna säsongens blommor som dekorationer och på minnestunden kan du välja ekologiska matvaror. Transporter av kista/urna är det som påverkar miljön mest men är i sin tur svåra att undvika. Läs mer om miljövänligare begravning här.

Direktsänd begravning på nätet hur fungerar det?

Många som vill delta på en begravning kanske inte kan. Det kan vara långt att resa, man är äldre, sjuk etc. Då finns alternativet att be begravningsbyrån att direktsända/livestreama begravningen. Det kostar i normala fall inte så mycket och kan beställas av begravningsbyrån. Det går att direktsända från de flesta kyrkor/lokaler som har rimlig internetuppkoppling. Hela begravningsseremonin sänds och gästerna informeras och kan avstå från att synas i bild om de så önskar enligt GDPR.

Måste man ha begravning i kyrka eller kapell?

Nej det måste man inte. Det viktiga är att man följer den avlidnes vilja. Om den avlidne t. ex. inte var troende så kan en neutral borgerlig begravning utan präst vara ett alternativ. Då begravningsbyrån hjälpa dig med en borgerlig begravningsförättare om du inte ordnar med det själv. Man kan förstås också ha ett avsked med de närmaste vid sjukbädden utan efterföljande ceremoni i kyrkan.

Boka rådgivning

Boka ett kostnadsfritt rådgivningssamtal med en kunnig begravningsrådgivare. Utifrån dina önskemål får du hjälp att planera begravningen.